1. pl
  2. en

Instytut Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, ul. Nowoursynowska 161/35, kampus SGGW, budynek 32 (zielony), aula 1

(*) Aktualnie intensywnie pracujemy nad szczegółowym programem. Informujemy, że kolejność i godziny wykładów mogą ulec nieznacznym zmianom.

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

10:30 - 10:45

Panel dyskusyjny

10:45- 11:30

Przerwa kawowa

Sesja I

Probiotyki

Prowadzący -  Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 1

Lallemand Health Solutions

 

wykład w jęz. angielskim

Lallemand Health Solutions to producent probiotyków specjalizujący się w badaniach, rozwoju i produkcji gotowych do sprzedaży, niestandardowych preparatów probiotycznych.Działalność firmy od samego początku była skupiona na pracy działu R&D, uważając ją za podstawową wartość. Najnowsze osiągnięcia firmy to m.in. pełna gama probiotyków dla dzieci i młodzieży, a także probiotyki dla żywienia sportowego, wspierania naturalnej odporności organizmu czy zachowania prawidłowego nastroju. Te ostanie poparte są najnowszymi badaniami klinicznymi dotyczącymi wpływu działania probiotyków na prawidłowe funkcjonowanie osi jelito-mózg.Firma Lallemand to również w pionier w dziedzinie nowych rozwiązań jakim jest system ComboCap'Biotics. To pierwsza na świecie dwukomorowa kapsułka mogąca zawierać niekompatybilne dotąd substancje w postaci jednej kapsułki.

15:15-15:30

Panel dyskusyjny

13:15- 14:15

Przerwa obiadowa

15:30- 15:45

Zakończenie i podsumowanie

8:45 - 9:15

Rejestracja uczestników

9:15 - 9:30

Inauguracja konferencji

Poranna kawa

Komitet Naukowy Konferencji:

Komitet Organizacyjny Konferencji:

Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz

Dr inż. Anna Bzducha-Wróbel

Joanna Kciuk, PK Components

mgr inż. Katarzyna Pobiega

Prof. dr hab. Mirosław Słowiński

Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz

Prof. dr hab. Stanisław Błażejak

Dr hab. Katarzyna Samborska

prof. SGGW Dr hab. Edyta Lipińska

Dr inż. Anna Bzducha-Wróbel

Dr hab. Iwona Gientka

Dr hab. Marek Kieliszek

 

 

Dr inż. Karolina Kraśniewska

Dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk

Dr inż. Katarzyna Ratusz

Dr Karolina Rudnicka

Dr Joanna Uchańska

Dr Justyna Baraniak

Dr Małgorzata Kania - Dobrowolska

Prof. Iwona Wawer

9:30-9:45

Jana Slustikova

Lallemand Health Solutions: Wprowadzenie innowacji na rynek probiotyków

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 2

Klinika Pediatrii

Warszawski Uniwersytet Medyczny

Probiotyki, często dostępne jako suplementy diety, reklamowane są jako produkty przynoszące znaczne korzyści zdrowotne. Czy istotnie tak jest? Jakie faktyczne korzyści daje spożywanie probiotyków? Kiedy i jak należy je stosować? Jakie wybrać? Celem prezentacji będzie podsumowane danych na temat skuteczności i bezpieczeństwa probiotyków oraz zasad wyboru probiotyku. Właściwości probiotyków są szczepozależne. Należy stosować tylko probiotyki, skuteczność i bezpieczeństwo których została potwierdzona wynikami wiarygodnych badań klinicznych.

9:45-10:00

Prof. Dr hab. n. med. Hanna Szajewska

Probiotyki - marketing czy faktyczne korzyści?

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 3

Laboratorium Mikrobiologiczne

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Wybierając probiotyk kierujemy się informacjami zawartymi na etykiecie, ale czy są one prawdziwe? W badaniach własnych oceniono kilka obecnych na rynku suplementów diety pod względem składu jakościowego oraz ilościowego deklarowanych gatunków bakterii. Zbadano również zdolność tych szczepów do przeżywania w symulowanych warunkach przewodu pokarmowego oraz ich aktywność antybakteryjną w stosunku do bakterii potencjalnie chorobotwórczych.

10:00-10:15

Dr inż. Anna Majkowska

Probiotyki - deklaracja a rzeczywistość

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 4

Grupa Chałas i Wspólnicy

Prawidłowa klasyfikacja takich preparatów, jak produkty lecznicze, wyroby medyczne, FSMP, suplementy diety jest kluczowa w świetle obowiązujących przepisów prawa. Ocena, czy dany produkt jest lekiem, czy suplementem diety ma wpływ na szereg zasad związanych z jego formulacją, produkcją, legalnym wprowadzaniem do obrotu (rejestracją, zgłoszeniem, czy notyfikacją), a także pakowaniem, znakowaniem, czy reklamą i marketingiem. Stosowne rozgraniczenie jest szczególnie skomplikowane, jeśli mamy do czynienia z tzw. produktami z pogranicza. Zwłaszcza trudnym jest kategoryzacja produktów takich jak probiotyk, prebiotyk, synbiotyk, które nie mają swoich definicji legalnych. Zwłaszcza te ostatnie budzą szereg wątpliwości i to one będą przedmiotem prelekcji.

10:15-10:30

Dr Joanna Uchańska

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk, lek, FSMP, suplement diety (…) - o meandrach kategoryzacji w obliczu skomplikowanych przepisów na przykładach

Sesja II

Ekstrakty roślinne

Prowadzący - Dr hab. Edyta Lipińska

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 1

Zakład Farmakologii i Fitochemii

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

Surowce roślinne mogą być składnikiem żywności oraz produktów leczniczych. Przykładem mogą być rośliny lecznicze - przyprawy typu majeranek, tymianek, szałwia. W wykładzie zostanie poruszona problematyka klasyfikacji surowca roślinnego do grupy żywność lub lek. Surowce roślinne są źródłem witamin, minerałów oraz związków biologicznie czynnych. Należy pamiętać, że związki biologicznie czynne zawarte w surowcach zielarskich, będących składnikami żywności, posiadają aktywność farmakologiczną.

11:30-11:45

Dr inż. Małgorzata Kania-Dobrowolska

Produkty z pogranicza żywność/leki- problemy z roślinami leczniczymi

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 2

Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

Uniwersytet Łódzki

Znaczenie przewlekłego stanu zapalnego w przebiegu chorób cywilizacyjnych, takich jak choroba niedokrwienna serca (CND) i otyłość, przez lata pozostawało obiektem badań a dziś jest akceptowane przez naukowców i klinicystów. Komórki śródbłonka naczyniowego eksponowane na czynniki zapalne reagują uwalnianiem prozapalnych cytokin i nasileniem ekspresji powierzchniowych receptorów m.in. ICAM-1, co inicjuje rekrutację monocytów/makrofagów i tworzenie blaszki miażdżycowej. Ostatnie badania sugerują, że zmniejszone ryzyko CND obserwowane u osób spożywających dietę wzbogaconą w owoce może polegać na przeciwzapalnych właściwościach składników polifenolowych.

11:45-12:00

Dr n. biol. Karolina Rudnicka

Przeciwzapalna aktywność ekstraktu z owoców bzu czarnego wobec śródbłonka naczyniowego w miażdżycowym modelu in vitro

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 3

Iprona AG/SPA

 

wykład w jęz. angielskim

ElderCraft® europejski ekstrakt z czarnego bzu.

Łańcuch dostaw + Technologia + Nauka= SUKCES

Jak dotarliśmy tu, gdzie jesteśmy i dlaczego?

Historia pierwszego brandowego ekstraktu z czarnego bzu i jego potencjał w zakresie rozwoju produktów w przyszłości.

12:00-12:15

Britta Busch

ElderCraft® - wyjątkowy ekstrakt z czarnego bzu: naturaly, 100% europejski, działanie potwierdzone badaniami

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 4

Zakład Farmakologii i Fitochemii

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

 Produkty przeznaczone dla dzieci, zawierające w składzie surowce roślinne są często uważane przez rodziców jako skuteczne oraz mniej szkodliwe niż konwencjonalne leki, Wśród produktów roślinnych przeznaczonych dla dzieci znajdują się m.in. surowce o działaniu spazmolitycznym, wspierającym odporność oraz inne składniki prozdrowotne – witaminy, błonnik, probiotyki ect. Rośliny oraz produkty roślinne oprócz korzystnego działania mogą powodować reakcje niepożądane, interakcje z produktami leczniczymi, suplementami diety i ich składnikami oraz żywnością, mogą także być odpowiedzialne za niespodziewaną toksyczność. Krajowe listy surowców roślinnych, inne źródła informacji na temat surowców roślinnych oraz wytyczne EFSA są przydatne w ocenie potencjalnego ryzyka wynikającego ze stosowania suplementów diety dedykowanych dzieciom, zawierających części roślin lub ich przetwory.

12:15-12:30

Dr Justyna Baraniak

Produkty przeznaczone dla dzieci- surowce roślinne i ich bezpieczeństwo

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 5

Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni Sp. j.

Składnik roślinne często występują w środkach spożywczych, również jako susz nie tylko jako ekstrakt, czy taki produkt można zakwalifikować jako suplement diety? Jakie będą konsekwencje wprowadzania go do obrotu jako zwykła żywność?

12:30-12:45

Magdalena Wawrzyniak

Susze roślinne w środkach spożywczych- suplement diety czy zwykła żywność?

13:00-13:15

Panel dyskusyjny

Sesja III

Oleje

Prowadzący - Dr hab. Marek Kieliszek

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 1

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytut Nauk o Żywności

SGGW

Rośliny i substancje czynne w nich zawarte są wykorzystywane przez człowieka od zarania dziejów, natomiast w ostatnich latach nastąpił znaczący wzrost znaczenia ekstraktów oraz olejków eterycznych z nich pozyskiwanych. Ekstrakty stanowią kompozycję lotnych i nielotnych składników smakowo-zapachowych, barwników, żywic i tłuszczów wyizolowanych metodą ekstrakcji. Natomiast olejki eteryczne charakteryzują się zapachem zbliżonym do surowców, ale nie zawierają składników nielotnych. Podczas prezentacji zostaną przedstawione aktualne trendy w wykorzystaniu ekstraktów i olejków eterycznych w farmacji, przemyśle kosmetycznym oraz w branży dodatków do żywności.

14:15-14:30

Dr inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk

Siła w naturze - ekstrakty i olejki roślinne

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 2

Foodie Sp. z o.o. Sp.k.

Konopie siewne (Cannabis sativa L.), nazywane również włóknistymi, uprawiane są w wielu krajach, w różnych celach przemysłowych, w tym w spożywczych. Roślina zawiera szereg kannabinoidów, przede wszystkim 9tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD). W związku z tym wykorzystanie składników pochodzących z tej rośliny zawsze, co do zasady, wiąże się z ryzykiem obecności w żywności substancji psychotropowych i innych stosowanych obecnie w celach medycznych. Dlatego zgodnie z zaleceniami Komisji (UE) organy kontrolne weryfikują obecność kannabinoidów w żywności uzyskanej z konopi siewnych.

14:30-14:45

Grażyna Osęka, Iwona Kowalczyk-Andrzejewska

Olej z konopi i inne przetwory z CBD- aktualny status prawny

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 3

Katedra Technologii i Oceny Żywności, Instytut Nauk o Żywności SGGW

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA – Essential Fatty Acids), odgrywające bardzo ważną rolę w metabolizmie człowieka, należą do związków egzogennych, których organizm ludzki nie potrafi syntezować i dlatego muszą być mu dostarczane z pokarmem. Jednym z tych niezwykle korzystnych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób jest kwas gamma linolenowy (GLA). Jego źródłem są doskonale znane rośliny takie jak wiesiołek, ogórecznik, czarna porzeczka czy konopie. Dlatego pozyskiwane z nich oleje, czy ich konkretne frakcje, powinny być składnikiem wzbogacającym naszą dietę w GLA.

14:45-15:00

Dr inż. Katarzyna Ratusz

Oleje roślinne jako źródło kwasu gamma linolenowego (GLA)

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 6

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności

SGGW

W prezentacji zostanie scharakteryzowane suszenie rozpyłowe jako korzystna metoda otrzymywania preparatów biologicznie czynnych w atrakcyjnej formie sproszkowanej. Przykładem takiego sproszkowanego preparatu może być miód w proszku, który może być zastosowany jako cenny zamiennik cukru i alternatywna forma naturalnego miodu. Jego sypka forma ułatwia przechowywanie oraz zastosowanie, może on wchodzić w skład wielu produktów spożywczych (np. napojów instant, przypraw, koncentratów, słodyczy), a także suplementów diety. W prezentacji przedstawiona będzie metoda otrzymywania proszku miodowego o wysokiej wartości biologicznej.

 

12:45-13:00

Dr hab. inż. Katarzyna Samborska

Suszenie matryc zawierających związki biologiczne na przykładzie miodu w proszku

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Ipi-Liisa Peeker

CLA - ciekawy metabolit bakterii mlekowych i bifidiobakterii

Wykład 4

Państwowa Wyższa Szkoła

Zawodowa w Krośnie

Do oceny jakości spożywczego oleju z konopi zastosowano metody spektroskopowe (NMR, FT IR) oraz chromatograficzne (GC, HPLC). Oleje te powinny być charakteryzowane ze względu na skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość kanabinoidów. Metody NMR i FT IR  pozwoliły na określenie stosunku kwasów omega-6/omega-3 oraz odróżnienie olejów o najwyższej zawartości kwasu gamma-linolenowego. Najwięcej kanabinoidów jest w okrywie nasion, a więc w procesie wytłaczania oleju na zimno ich niewielkie ilości mogą znaleźć się w oleju.

15:00-15:15

Prof. Iwona Wawer

Badania jakości oleju z konopi

© 2018 PK Components

Wszelkie prawa zastrzeżone
 
 

Regulamin uczestnictwa w konferencji