1. pl
  2. en

Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, ul. Nowoursynowska 161/35, kampus SGGW, budynek 32 (zielony), aula 1

11:00 - 11:15

Dr inż. Małgorzata Kania - Dobrowolska

Bezpieczeństwo suplementów diety w świetle substancji chemicznych zawartych w surowcach roślinnych – ziołach

Wykład 4

Sesja II

Zakład Farmakologii i Fitochemii

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

Wiele produktów zaliczanych do suplementów diety zawiera w swoim składzie surowce roślinne – zioła. Surowce roślinne mogą być źródłem witamin, minerałów oraz związków biologicznie czynnych. Należy zwrócić uwagę na fakt, że związki chemiczne wywierające wpływ na zdrowie konsumenta powinny być monitorowane. W prezentacji zostaną przedstawione wybrane surowce roślinne - zioła, które zawierają związki chemiczne wymagające monitorowania.

10:15 - 10:30

Dr inż. Wojciech Głuszewski

Sterylizacja i mikrobiologiczna dekontaminacja radiacyjna

Wykład 1

Sesja II

Instytut Chemii i Techniki Jądrowej

W trakcie wykładu przedstawione zostaną unikatowe cechy sterylizacji i mikrobiologicznej dekontaminacji radiacyjnej. Wyjaśniony zostanie fakt mówiący, że napromieniowanie żywności nie powoduje jej radioaktywności. Wytłumaczone zostanie również to, w jakim celu prowadzi się identyfikację napromieniowania np. suplementów diety. Ponadto, opisane zostaną polskie doświadczenia w zakresie dekontaminacji za pomocą wiązki elektronów, promieniowań gamma i hamowania na tle przepisów UE. Poruszona będzie również tematyka radiacyjnej modyfikacji opakowań.

10:30- 10:45

Dr hab. Małgorzata Wroniak 

Oleje tłoczone na zimno jako źródło związków bioaktywnych

Wykład 2

Sesja II

Katedra Technologii Żywności

Wydział Nauk o Żywności SGGW

10:45 - 11:00

Grażyna Osęka

Novel food

Wykład 3

Sesja II

Foodie Sp. z o.o. sp.k.

Ocena statusu komponentów suplementów diety, zwłaszcza roślinnych przysparza wielu trudności. Niektóre substancje aktywne o obiecujących właściwościach są uznawane za składniki innowacyjne, wymagające oceny bezpieczeństwa na poziomie europejskim. Od 1.01.2018 r. zmieniły się przepisy w sprawie nowej żywności. Wprowadzono poprawki do definicji nowej żywności oraz w procedurach wydawania zezwoleń. Największe znaczenie praktyczne dla firm ma ustanowienie wspólnotowego wykazu dozwolonych składników.

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie konsumentów żywnością o właściwościach prozdrowotnych. Wysokiej jakości oleje tłoczone na zimno z różnych surowców oleistych (np. len, lnianka, czarnuszka, ostropest i in.) mogą być doskonałym źródłem cennych związków bioaktywnych. Jednakże okazuje się, że ich jakość i stabilność oksydacyjna są bardzo zróżnicowane. Podczas wystąpienia zostaną omówione zagadnienia: znaczenie olejów tłoczonych na zimno, technologia ze szczególnym uwzględnieniem czynników wpływających na jakość i bezpieczeństwo oleju, wady i zalety tej metody, porównanie olejów tłoczonych na zimno i rafinowanych oraz charakterystyka składu kwasów tłuszczowych i zawartości związków bioaktywnych wybranych olejów.

11:15 - 11:30

Panel dyskusyjny

11:30 - 12:15

Przerwa kawowa

12:15 - 12:30

Dr inż. Karolina Kraśniewska

Pullulan - biopolimer o potencjalnym zastosowaniu jako nośnik substancji bioaktywnych

Wykład 1

Sesja III

Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW

Pullulan to naturalny polimer uzyskany na drodze mikrobiologicznej przez grzyby Aureobasidium pullulans. Dużym zainteresowaniem cieszy się możliwość wykorzystania tego polimeru w charakterze elementu konstrukcyjnego do tworzenia aktywnych mikrobiologicznie materiałów opakowaniowych. W prezentacji omówione zostaną perspektywy zastosowania tego materiału w formie nośnika naturalnych substancji bioaktywnych o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych.

12:30 - 12:45

Dr Justyna Baraniak

Bezpieczeństwo suplementów diety w świetle jakości surowców roślinnych oraz innych składników w nich obecnych

Wykład 2

Sesja III

Zakład Farmakologii i Fitochemii

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

12:45 - 13:00

Dr Vincenzo Zaccaria

Antybakteryjna, przeciwutleniająca oraz przeciwzapalna charakterystyka ekstraktów propolisu otrzymanych metodą Multi Dynamic Extraction (M.E.D.®)

Wykład 3

Sesja III

B Natural Srl

(wykład w jęz. angielskim)

13:00 - 13:15

Jakub Śwircz

Potrzeba marki z perspektywy zmieniającego się konsumenta

Wykład4

Sesja III

Brandy Design

Współcześni konsumenci wreszcie zaczynają być postrzegani przez marki jako ludzie. Przestają być profilowani tylko ze względu na pojedyncze cechy, a zaczynają być rozumiani holistycznie. Ta zmiana, dyktowana nowymi sposobami życia oraz dostępnością danych w internecie, wymusza reakcje marek. To świetna okazja do zweryfikowania, jakie marki będą odpowiadać nowoczesnym potrzebom; również na rynku suplementów.

Celem wykładu jest przedstawienie zalet wykorzystania opatentowanej metody ekstrakcji - Multi Dynamic Extraction (M.E.D.®) w wytwarzaniu ekstraktów z propolisu. Materiały otrzymywane w ten sposób wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

9:15 - 9:30

Dr inż. Marek Kieliszek

Drożdże selenowe - nowe spojrzenie na ich właściwości biotechnologiczne

Wykład 1

Sesja I

Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW

9:30 - 9:45

Ipi-Liisa Peeker

Drożdże - naturalne rozwiązanie?

Wykład 2

Sesja I

Lallemand Bio-Ingredients

(wykład w jęz. angielskim)

9:45 - 10:00

Dr inż. Iwona Gientka

Drożdże niekonwencjonalne jako źródło składników żywności

Wykład 3

Sesja I

Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW

Środowisko żywności może być źródłem drożdży. Kefir to fermentowany napój mleczy wytwarzany z udziałem ziaren kefirowych. Ziarna kefirowe mają charakterystyczną mikroflorę, która zawiera bakterie kwasu mlekowego, bakterie kwasu octowego i drożdże. Pomimo doniesień dotyczących natury układów symbiotycznych w ziarnach kefiru niewiele wiadomo na temat zasiedlających ich  drożdży oraz ich natury. Podczas prezentacji przedstawione zostaną oryginalne wyniki badań dotyczących bioróżnorodności takich drożdży oraz możliwości ich wykorzystania do otrzymywania składników żywności.

Lallemand jest prywatną kanadyjską firmą założoną pod koniec XIX wieku. Specjalizuje się w rozwoju, produkcji i sprzedaży drożdży i bakterii. Oddział Bio-Ingredients firmy Lallemand ma wieloletnie doświadczenie w produkcji wysokiej jakości drożdży dla przemysłu spożywczego, zdrowotnego i biotechnologicznego. Produkuje szeroką gamę produktów, w tym nieaktywne drożdże i ich pochodne, ekstrakty drożdżowe oraz wzbogacone drożdże mineralne i witaminowe na rynku suplementów diety i zdrowej żywności.

10:00- 10:15

Panel dyskusyjny

13:15 - 13:30

Dr Joanna Uchańska

Nowe trendy w reklamie suplementów diety – prawo a praktyka

Wykład 5

Sesja III

Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy sp.j.

Reklama to ważny instrument prowadzonej działalności gospodarczej, jednak aby była skuteczna, musi trafiać do swoich odbiorców, którzy odbierają obecnie wszelkie treści nie za pośrednictwem radia, telewizji, czy prasy, a Internetu. Niezależnie jednak od kanału reklamowego konieczna jest zgodność z prawem, by kampanie reklamowe nie wprowadzały konsumentów w błąd, były etyczne i zgodne z dobrymi obyczajami. Podczas prezentacji porozmawiamy o poprawnym prowadzeniu reklamy za pośrednictwem blogów, vlogów, Instagrama, Facebooka itp.

13:30 - 13:45

Panel dyskusyjny

13:45 - 14:45

Przerwa obiadowa

14:45 - 15:00

Dr inż. Anna Bzducha-Wróbel

β-glukan pochodzenia drożdżowego – jak uzyskać biomasę o zwiększonej zawartości tego bioaktywnego polisacharydu?

Wykład 1

Sesja IV

Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW

β–Glukan pochodzenia drożdżowego to naturalny, bioaktywny polisacharyd autoryzowany w UE jako nowy składnik żywności. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie przemysłu wykorzystywaniem β–glukanu drożdżowego poszukiwane są nowe rozwiązania biotechnologiczne produkcji tego polisacharydu. Podczas prezentacji przedstawiony zostanie innowacyjny, przyjazny środowisku sposób otrzymywania biomasy komórkowej drożdży o zwiększonej zawartości β(1,3)/(1,6)-glukanu.

15:00 - 15:15

Dr Karolina Rudnicka

Immunostymulujące właściwości beta-glukanów pochodzenia drożdzowego względem monocytów krwi obwodowej

Wykład 2

Sesja IV

Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

Uniwersytet Łódzki

Do niedawna uważano, że wyłącznie mechanizmy odporności adaptacyjnej (humoralnej) cechuje tzw. pamięć immunologiczna. Pogląd ten został obalony w momencie udowodnienia mechanizmu tzw. wyćwiczonej odporności. Okazuje się, że komórki odporności wrodzonej (monocyty) traktowane określonymi substancjami pochodzenia naturalnego t.j. β-glukany, wykazują wzmożona aktywność cytokinową i fagocytarną oraz że gotowość takich komórek do zwalczania zakażeń bakteryjnych i wirusowych jest wzmożona. W oparciu o aktualne wyniki badań oraz trendy badawcze, a także w oparciu o wyniki badań uzyskanych w Pracowni Gastroimmunologii postaram się wyjaśnić w jaki sposób β-glukan „trenuje” monocyty krwi obwodowej, jakie są mechanizmy oraz konsekwencje tego zjawiska.

15:15 - 15:30

Eike Hagemann

Beta-glukan z drożdży: jak przekuć naukę w biznes

Wykład 3

Sesja IV

Leiber GmbH

(wykład w jęz. angielskim)

Aktualnie prowadzone badania mają wpływ na rozwój nowych produktów na całym świecie. Wystąpienie ma na celu krótką charakteryzację rynku, zapotrzebowanie na innowacje i nowości produktowe z kilku krajów.

15:30 - 15:45

Panel dyskusyjny

15:45 - 16:00

Zakończenie i podsumowanie

8:30 - 9:00

Rejestracja uczestników

9:00 - 9:15

Inauguracja konferencji

Prof. dr hab. Mirosław Słowiński (Dziekan Wydziału Nauk o Żywności SGGW) & Piotr Kciuk (PK Components)

Poranna kawa

Komitet Naukowy Konferencji:

Komitet Organizacyjny Konferencji:

Piotr Kciuk, CEO, PK Componets

Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz

Dr inż. Anna Bzducha-Wróbel

Prof. dr hab. Mirosław Słowiński

Prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz

Prof. dr hab. Stanisław Błażejak

Prof. dr hab. Magdalena Chmiela

Dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW

Dr inż. Anna Bzducha-Wróbel

Dr inż. Anna Chlebowska-Śmigiel

 

 

 

Dr inż. Iwona Gientka

Dr inż. Wojciech Głuszewski

Dr inż. Marek Kieliszek

Dr inż. Karolina Kraśniewska

Dr hab. Edyta Lipińska

Dr inż. Lidia Stasiak-Różańska

Dr Karolina Rudnicka

Selen jest pierwiastkiem wykazującym prozdrowotne właściwości dla funkcjonowania organizmu ludzi i zwierząt. Na całym świecie wzrasta zainteresowanie opracowywaniem suplementów diety wzbogaconych w ten deficytowy pierwiastek. Poszczególne gatunki drożdży mogą wykazywać różną tolerancję na ten pierwiastek. Komórki drożdży mogą pobierać ze środowiska hodowlanego oraz akumulować pierwiastki, często w ilości przekraczającej naturalne zapotrzebowanie, tworząc biopleksy, np. z selenem. Wydaje się więc celowe zwrócenie uwagi na wykorzystanie tego pierwiastka w produkcji wysokiej jakości dóbr konsumenckich, w tym gotowych preparatów białkowo-mineralnych, wzbogacających dietę w deficytowy pierwiastek jakim jest selen.

Wykład przybliży problem zanieczyszczeń obecnych w suplementach diety. Kontrola przeprowadzona przez NIK w Polsce wykazała, że wiele tego typu produktów zawierało w swoim składzie substancje potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. W wielu produktach obecnych na rynku potwierdzono obecność składników innych niż deklarowane na etykiecie, w wielu z nich wykryto nielegalne związki chemiczne. W dużej części badanych artykułów stwierdzono również przekroczenie dopuszczalnych poziomów metali ciężkich lub obecność patogennych mikroorganizmów.

© 2018 PK Components

Wszelkie prawa zastrzeżone
 
 

Regulamin uczestnictwa w konferencji